En søvnapnø tandskinne er tilpasset specielt til dig. En skinne i overmunden og en skinne i undermunden er sat sammen, så din underkæbe holdes fremme. Når du sover med skinnen, forhindrer det kunstigt skabte underbid, at du lukker til i svælget og på denne måde forhindres apnøerne.

Skinnerne er lavet så de passer til dine tænder og dit bid. Størrelsen af underbiddet er også tilpasset til dig og kan justeres hvis der bliver behov for det.

En søvnapnø tandskinne skal derfor ikke forveksles med en standard tandskinne, der kan købes på nettet. Kontakt altid en specialiseret tandlæge, hvis du overvejer at købe en søvnapnø tandskinne.

Patienter med mild til moderat søvnapnø kan have gavn af en søvnapnø tandskinne, det vil sige AHI under 30. Patienter, der har prøvet CPAP behandling men ikke kan få det til at fungere kan i flere tilfælde også have gavn af en søvnapnø tandskinne.

En søvnapnø tandskinne koster mellem 8.000 og 10.000 kr. Behandlingen med tandskinner hører ind under det almindelige tandlægesystem, det vil sige at det er selvbetalt. Ved medlemskab af Sygeforsikringen Danmark kan der opnås et mindre tilskud.

For at får en tandskinne skal du undersøges af en tandlæge med speciale i søvnapnø tandskinner. Der skal laves en overordnet vurdering af din tandsundhed, og hvis du vurderes som egnet laves der en scanning eller afstøbning af din over og undermund. Din evne til at skyde undermunden frem bliver ligeledes målt. Herefter produceres tandskinnen og du vil derefter blive indkaldt igen til tilpasning og instruktion i brugen af tandskinnen.

Når du først begynder at bruge din tandskinne, kan du opleve at det gør ondt i tænderne, at dine kæber bliver ømme og at det om morgenen kan være lidt svært at få biddet tilbage i normal position.

Disse problemer bør dog blive mindre efterhånden som du vænner dig til at sove med skinnen. Samtidig er det en god idé at lave bideøvelser og stræk/afspænding af kæben når du vågner.

Efter kort tids brug af din tandskinne bør du kunne mærke at din søvn bliver bedre og at symptomerne på søvnapnøen mindskes.

Nogle steder vil du blive tilbudt en opfølgende måling af din søvnapnø, men hvis du ikke bliver tilbudt en måling og du måske ikke føler at din søvn er blevet bedre, så bør du efterspørge en ny måling der hvor du blev udredt for søvnapnø.

SomnoDent – SomnoMed
Narval – ResMed