Hvis du har symptomer på søvnapnø er det vigtigt at du bliver undersøgt. Du kan bestille tid ved din egen læge, der kan henvise dig til en søvnklinik, eller du kan bestille tid ved en øre-næse-halslæge (ØNH-læge). Det kræver ikke en henvisning at tage til en ØNH-læge og mange har eget udstyr til undersøgelse for søvnapnø.
Du bliver undersøgt for søvnapnø mens du sover. Kun ved målinger foretaget under søvnen, hvor blandt andet vejrtrækning og blodets iltindhold registreres kan det konstateres, om du har søvnapnø.
Gode råd før dit møde med lægen:
Skriv gerne dine symptomer ned, så du husker det hele og kan forklare lægen, hvordan du har det. Henvis eventuelt til vores pjece “Har du søvnapnø?”
Hvis den du sover sammen med, har kommenteret på din søvn, så er en lille lydoptagelse på telefonen rigtig god at have med til lægen. Eller bedre endnu, tag din pårørende med, da det er ham/hende, der kan fortælle lægen hvordan du sover. Oplever din pårørende for eksempel, at du har pauser i din vejrtrækning?
Jo bedre forberedt du er og jo bedre du kan fortælle om dine symptomer, jo lettere bliver det for lægen at hjælpe dig i den rigtige retning.
I pjecen “Din næste samtale med sundhedsvæsenet kan ændre dit liv…” fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed, kan du få mange gode råd til at forberede og følge op på dine læge- og klinik besøg.
Det videre forløb:
Undersøgelsen foregår oftest ved, at du får måleudstyr med hjem, som du skal sove med en enkelt nat. Dette udstyr måler dit søvnmønster i form af antallet af apnøer, din iltmætning og hvornår apnøerne opstår. Du vil få en grundig instruktion til måleudstyret.
Lægen på søvnklinikken/ved ØNH-lægen kan efterfølgende udlæse informationer fra udstyret og derudfra vurdere om du har søvnapnø og i hvilken grad.
Hvis det viser sig, at du har søvnapnø i en grad der kræver behandling, vil du få en tid på en søvnklinik. Det er altid en god idé at tage en pårørende med til dette møde, da der vil være mange informationer at holde styr på.
I særlige tilfælde, kan det være nødvendigt at foretage en søvnmåling hvor du overnatter på en søvnklinik. Via en polysomnografi-undersøgelse registreres den elektriske aktivitet i hjernen, øjenbevægelser, muskelaktivitet, vejrtrækning, iltindhold i blodet samt din hjerterytme. Hvis du vil vide mere om denne type undersøgelse, findes der blandt andet god information på Aarhus Universitetshospitals hjemmeside.