At blive diagnosticeret med søvnapnø og få udleveret en CPAP er på mange måder en stor ændring i ens liv. Det kan være en rigtig positiv oplevelse. Man får udsigt til en bedre søvn og dermed også meget mere overskud i hverdagen.

Men for nogen er det at sove med CPAP dog ensbetydende med en lang tilvænningsperiode og desværre er der mange patienter der her giver helt op og dropper ud af deres behandling. Hvis du har søvnapnø, er en stabil behandling yderst vigtigt for dit overordnede helbred.

Bed derfor altid om hjælp ved din søvnklinik, hvis du ikke kan affinde dig med din CPAP behandling.

CPAP er en forkortelse af Continuous Positive Airway Pressure, som betyder konstant positivt luftvejstryk. Udstyret består af en maske, der med en slange er forbundet med en lille luftkompressor. Via masken skabes et lille overtryk i svælget, og dette holder luftvejene åbne. På denne måde fjernes både snorkelyd og vejrtrækningspauser (apnøer), og søvnkvaliteten forbedres.

I Danmark bestemmes udvalget på de offentlige søvnklinikker af de offentlige udbud. Du vil derfor ikke have mulighed for selv at vælge et apparat. Regionerne har hovedsageligt apparater fra ResMed, Philips eller Löwenstein, men de fleste steder dog er mulighed for at vælge flere typer masker.

Din CPAP vil blive indstillet med det tryk klinikker mener er optimalt for dig, på baggrund af din søvnundersøgelse. For nogen kan det dog være nødvendigt senere at tilpasse trykket. Måske føler du at du bliver “blæst” væk eller måske føler du at der ikke er tryk nok på til at afhjælpe dine apnøer.
Alle nyere apparater sender en rapport ind til søvnklinikken 1/2 til 1 time efter endt brug, hver morgen. På baggrund af disse data kan din søvnklinik hjælpe dig ved at regulere apparatets tryk, så du får den optimale behandling. Du bør ikke selv forsøge at ændre trykket på din maskine, tag altid kontakt til din søvnklinik, hvis du føler at der er noget der ikke virker for dig.

De fleste klinikker udleverer CPAP med en luftfugter, der kan afhjælpe eventuelle problemer med tørre luftveje og slimhinder, der skyldes den øgede luftgennemstrømning ved brug af CPAP. Luftfugteren virker bedst sammen med en varmeslange, så man undgår kondens i slangen grunden temperaturforskelle. Har du ikke fået udleveret en luftfugter og varmeslange, og oplever du problemer med tørhed i næsen eller munden, så tag kontakt til din søvnklinik.

Mange søvnklinkker har lavet gode informationsvideoer og spørgsmål/svar der kan hjælpe dig ifm. den daglige brug af din CPAP. Du kan finde et link til din søvnkliniks hjemmeside HER og se eksempler på videoer fra Region Sjælland på Helbredsprofilen HER.