Når du skal vænne dig til at sove med CPAP, kan den rigtige maske være af afgørende betydning for din oplevelse af hvordan det er at være i behandling for søvnapnø. Ud over den korrekte indstilling af CPAP-apparatet handler det mest om at finde den helt rigtige maske, der passer til ens ansigt og yder den bedst mulige komfort.

I Danmark bestemmes udvalget på de offentlige søvnklinikker af de offentlige udbud. Det betyder at  der er forskel på udvalget af masker fra region til region og nogle gange også mellem de forskellige klinikker. Nogle klinikker har et stort udvalg af masker og tilbehør, andre et mindre udvalg og der er derfor ikke frit valg på alle hylder.

Det er vigtigt, at du som patient får en løsning der passer til dine behov og altid spørger ind til hvilke muligheder du har for valg af maske, hvis du ikke føler, at udstyret virker optimalt for dig. Selvom du måske har brugt CPAP i mange år og er glad for dit udstyr, kan der være kommet nye typer masker på markedet der kan løse eventuelle problemer for dig.

CPAP-masker findes typisk i 3 overordnede kategorier, uafhængig af leverandør.

Vær opmærksom på at din CPAP og din maske ikke nødvendigvis behøver at være fra samme leverandør, så hvis du selv ønsker at investere i en maske fra en anden leverandør, eller hvis den klinik du er tilknyttet har flere typer, så kan kombinationer på tværs være en mulighed.

Full-face masken, der dækker både næse og mund er ofte det rette valg for personer der har svært ved at trække vejret gennem næsen og derfor trækker vejret gennem munden.

Nasal masken, der kun dækker næsen kan være det rette valg for personer der hovedsageligt trækker vejret gennem næsen, men ikke bryder sig om at have noget i næseborene eller hvor nasalpuden irriterer huden omkring næseborene.

Nasalpuden er den mindste masketype, den sidder under næsen og dækker kun næseborene.

Der kan også være forskel på om slangen monteres forrest på masken eller ovenpå dit hoved i forhold til om du ligger meget stille eller bevæger dig meget mens du sover.

Du kan finde information om de forskellige masker på leverandørernes hjemmeside, eksempelvis:
Philips
ResMed
Löwenstein
Fisher & Paykel

Region Sjælland har lavet en meget informativ video omkring brugen af CPAP masken, med gode råd. Du kan se videoen HER