Nogle søvnapnøpatienter har positionsbetinget søvnapnø. Du kender det måske godt – det at du snorker når du ligger på ryggen, men ikke når du ligger på siden? På sammen måde har nogle søvnapnø patienter med mild til moderat søvnapnø udelukkende apnøer når de ligger på ryggen.

Positionsbetinget søvnapnø kan i mange tilfælde behandles med positionstræning, hvor man trænes til ikke at sove på ryggen.

Den mest simple metode er, at sy en lomme bagpå sin nattrøje og ligge en plastbold deri. Når du i løbet af natten ruller om på ryggen, vil bolden genere dig og du vil rulle om på den anden side i stedet.

Man man også købe positionstræningsbolde som for eksempel Nyxmate, der let kan sættes fast på det tøj du sover i.

Nogle af de offentlige søvnklinikker tilbyder desuden positionsbehandling med Philips Nightbalance, der er et elektronisk bælte, der vibrerer når du ruller om på ryggen.

Hvis du anbefales positionsbehandling for din søvnapnø, på baggrund af din søvntest, er det vigtig at du holder øje med om du føler en bedring i forhold til dine symptomer. Søvnapnø kan ændre sig over tid og det kan være at du får brug for yderligere behandling eller en opfølgende søvnmåling.