Behandling af søvnapnø har til mål at opnå en uforstyrret søvn med normal vejrtrækning uden vejrtrækningspauser. Dette gøres ved at sørge for, at luftvejene ikke lukker til under vejrtrækning.

CPAP

Den mest almindelige behandling af søvnapnø er med CPAP. Det er også den eneste behandlingsform der pt. er tilskudsberettiget – altså gratis for patienten.
For langt de fleste vil brugen af CPAP-udstyret være en livslang behandling.

Den rigtige CPAP maske

Du kan have problemer med at vænne dig til CPAP-udstyret, men muligheden for en bedre søvn er stor, så vær tålmodig. Der vil med stor sandsynlighed blive brug for justering af udstyrets indstillinger til netop dig, især er det vigtigt at du får den maske der passer bedst til dit ansigt og dit behov.

Tandskinner

Behandling af søvnapnø med tandskinne er behandlingsform, der endnu ikke ydes tilskud til. En tandskinne skubber underkæben en lille smule fremad og derved skabes der mere plads i svælget.

En tandskinne skal altid tilpasses af en tandlæge med indgående kendskab til tandskinner til søvnapnø. Tandlægen skal sikre, at man ikke f.eks. får løse tænder eller kæbeleds-problemer pga. tandskinnen.

Positionsbehandling

Behandling af søvnapnø med positionstrænere kan hjælpe personer med let eller moderat søvnapnø, og hvor de fleste apnøer opstår når man ligger på ryggen. Med positionstræneren lærer man at ligge på siden, hvorved apnøerne kan reduceres eller helt fjernes.

Operation

I nogle tilfælde tilbydes søvnapnøpatienter en operation. De mest almindelige indgreb er fjernelse eller reduktion af mandler eller opstramning af den bløde del af ganen. Nogle patienter får tilbud mere komplicerede operationer af kæben, hvis søvnapnøen skyldes trange luftveje grundet kraniets og kæbens struktur.

Vægttab

Hvis man er overvægtig, kan et vægttab resultere i færre apnøer og i enkelte tilfælde kan et vægttab helt helbrede søvnapnøen. Vi ved dog også, at mange søvnapnøpatienter har svært ved at finde det fornødne overskud til at komme i gang med et vægttab.

Den rigtige behandling for søvnapnø kan være netop det, der giver motivationen, energien og overskuddet.

Alternative forslag til behandling af søvnapnø

Der findes på nettet mange forskellige forslag og tilbud til behandling af snorken og søvnapnø. I reklamerne skelnes der ofte ikke mellem snorken og søvnapnø. Noget virker måske mod snorken, men ikke mod søvnapnø. Der reklameres for næsedråber, næsebøjler, plastre til at sætte på næsen, snorkealarmer, snorkepuder, tungefremfører, samt billige tandskinner, som man selv skal tilpasse – der er mange forslag.

Fælles for de mange alternative forslag er, at effekten som oftest ikke findes veldokumenteret i forhold til behandling af søvnapnø.