At leve med søvnapnø
Når man får diagnosen søvnapnø, er der meget at forholde sig til. Du kan pludselig føle dig sygeliggjort, når du får af vide at du har en kronisk sygdom. Samtidig kan der være angst forbundet med viden om, at man mange gange i timen ikke trækker vejret, og hvad nu hvis det ikke går godt med behandlingen?
For mange er behandlingen dog starten på et godt liv med søvnapnø, hvor der opleves en øget livskvalitet forbundet med at ens søvn bliver bedre.
I videoen her på siden, kan du høre Ole og Bentes historie om, hvordan de kæmpede med at få styr på CPAP-behandlingen og hvordan de begge gradvist kunne mærke at behandlingen hjalp dem.
Det kan være svært at sove med CPAP
De fleste patienter får tilbudt behandling med CPAP, men det kan være svært at vænne sig til at sove med en maske spændt på ansigtet, følelsen af lufttrykket man skal trække vejret i og lydene fra apparatet.
Det kan være en god idé at tage masken på og tænde for apparatet mens du sidder stille i en lænestol eller i din seng. Se lidt TV eller læs i en bog imens og lad din vejrtrækning falde til ro. Væn dig på denne måde til følelsen af masken og lufttrykket.
Sørg for reglemæssighed omkring din søvn. Gå først i seng når du er træt, men prøv alligevel at skabe en ensartet døgnrytme, hvor du går i seng nogenlunde samme tid hver dag. Sørg for at du er afslappet og klar til at sove inden du tager masken på.
Det er også vigtigt at masken sidder korrekt på dit ansigt. Masken skal slutte tæt til, men den skal ikke strammes, så du får mærker i ansigtet. Husk at følge rengøringsvejledningerne og rengør masken hver dag.
Hvis det virker helt umuligt, så anbefaler vi at du kontakter din søvnklinik og beder om hjælp til indstillinger af maske og apparat.
På klinikkernes hjemmesider er der mange vejledninger, der måske kan hjælpe dig. Du kan også få svar på mange spørgsmål i vores spørgsmål/svar.
Husk, at CPAP behandlingen også kan være en omvæltning for din partner. Sørg for at tale om de problemer der opstår og hjælp hinanden.