Dig og din partner

Det er i mange tilfælde din partner eller familie, der fortæller, at der er noget galt med vejrtrækningen mens du sover. Du hører det jo ikke selv.

Udover at belaste dit eget helbred, har søvnapnø også en indvirkning på søvnen for den der sover ved siden af. Mange pauser i vejrtrækningen, urolige bevægelser, mange opvågninger og snorken forstyrrer ikke bare. Det kan også skabe utryghed og bekymring, som kan være skadeligt for din partners helbred.

Ikke alle, der har søvnapnø, lider samtidig af snorken. Men mange par sover i hvert deres rum på grund af snorken og urolig søvn. Dette problem kunne måske løses ved at komme i behandling for søvnapnø.

I videoen her på siden, kan du høre Frank og Mies historie om, hvordan søvnapnø påvirkede dem begge indtil Frank kom i behandling.

Tag med til lægen

Hvis det er din partner, eller en i din familie som udviser tegn på søvnapnø, så er det vigtigt at du støtter op om, at vedkommende går til lægen for at blive udredt. Samtidig vil det være en rigtig god idé, hvis du selv tager med til lægen. Det er dig, der kan fortælle lægen hvad der sker om natten, hvor du måske ligger vågen og lytter efter, om din partner har pauser i sin vejrtrækning.

Her kan du læse mere om symptomerne.

Nye rutiner i soveværelset

Når der pludselig er en ny “partner” ind i soveværelset i form af et CPAP-apparat, så kan det give uforudsete udfordringer. Tal med hinanden om hvordan det er at sove med CPAP. Det påvirker jer begge. Måske skal der ændres lidt på rutinerne i soveværelset. Hvis man fx altid kysser godnat, må dette rykkes frem, til før masken tages på. Det kan også være svært at ligge tæt op ad hinanden, når der pludselig skal være plads til en plastslange mellem jer og soveværelset fyldes af nye lyde fra apparatet.
For partneren er det ofte en lettelse, at natteroen ikke forstyrres af utrygheden ved de tidligere vejrtræknings pauser og forstyrrelsen ved flere opvågninger og eventuel snorken.

Støt din partner

Åbenhed om de udfordringer begge parter oplever, er med til at sikre, at tilvænningsperioden bliver kortere.
Et godt liv med søvnapnø er noget man bør være sammen om.