Udfordringer og gode råd

Når jeg skal ud at rejse

Skal du ud at rejse, så vær sikker på, at du ved, hvad din rejseforsikring dækker. Dækningen kan være afhængig at flere ting inkl. kroniske lidelser (søvnapnø).

Dit CPAP-apparat kan du medbringe frit som håndbagage hvis du skal ud at flyve og med en adapter kan du tilslutte din CPAP til strøm i din campingvogn, bil eller båd.

Jeg føler det klaustrofobisk at have masken på

For nogen kan det være svært at vænne sig til at sove med en maske. Tag det med ro i begyndelsen og start f.eks. med tage masken på, når du sidder i stuen og ser fjernsyn.

Når din vejrtrækning er afslappet og din puls ikke for høj, så er det lettere at tilpasse vejrtrækningen til lufttrykket i masken.

Når din krop først har lært masken at kende, så vil det være nemmere også at sove med den.

Uanset hvad skal du dog være opmærksom på, at der altid er en tilvænningsperiode, når du skal i gang med at bruge CPAP-apparat.

Har du uro i kroppen så lav en afspændings/vejrtrækningsøvelse, øget aktivitet gør dig blot mere vågen og urolig.

Udfordringer med forkølelse og allergi ved brug af CPAP

Stopper din næse til på grund af forkølelse eller allergi, er det stadig meget vigtigt at du bruger dit CPAP-apparat.

Et næsehorn, der bruges til at skulle næsen med saltvand, eller en saltvandsspray der renser dine slimhinder kan give lindring.

Husk at næsespray, der ikke er på recept, kun må benyttes i kortere perioder.

Tal med din læge eller ØNH-læge hvis du har længerevarende symptomer, der kan kræve næsespray på recept.

De fleste CPAP-apparater har et allergi-filter, husk at få dette skiftet jævnligt hvis du lider af allergi.

Min næse løber når jeg bruger CPAP

Nogen oplever at næsen løber mere, når de går i gang med CPAP behandling. Det kan skyldes at slimhinderne udtørres om natten, eller at luften i masken er for kold.

De fleste CPAP-apparater kan tilkobles en luftfugter og en varmeslange, så både fugt og temperatur reguleres optimalt. Hvis du ikke har fået det med til din CPAP kan bør det kunne bestilles som ekstraudstyr. Dette kan hjælp på at næsen løber.

Husk at rengøre vandkarret til luftfugteren jævnligt, så der ikke dannes bakterier og alger heri.

Min hud bliver irriteret af at sove med maske

Nogle kan ikke tåle masken mod deres hud og udvikler allergi eller hudirritation. Man kan fjerne eller mindske irritationen ved at prøve en anden type maske eller få åndbare skum-puder specielt udviklet netop til at mindske friktion og pres på huden.

Det er som udgangspunkt vigtigt, at masken er tilpasset korrekt, og at du er opmærksom på vigtigheden af hudpleje (brug en creme uden parfume) og daglig rengøring af masken.

 

Mine øjne er røde og løber pga. CPAP-masken

Hvis din maske ikke slutter tæt nok til din næse og ansigt, kan de medføre, at luften siver ud omkring øjnene og giver irriterede og røde øjne.

Justering af remmene på masken kan måske afhjælpe problemet, men husk også at tjekke masken for skader og revner.

Hvis tilpasningen ikke hjælper, skal du måske prøve en anden maskestørrelse eller -type.

Jeg skal indlægges på sygehus

Du skal altid have dit CPAP-apparat med ved en indlæggelse på hospitalet, også hvis der er tale om en akut indlæggelse. Du skal sove med apparatet på hospitalet, præcis som du gør hjemme.

Skal du opereres og i fuld bedøvelse, er det vigtigt, at du informerer narkoselægen om, at du har søvnapnø.

Hvis du sover med CPAP kan der tilsluttes ilt mellem apparatet og slangen via en ilt-connector, som de fleste sygehuse har liggende.