Søvnapnø tandskinner

Hvad er en søvnapnø tandskinne?

En søvnapnø tandskinne er en special tilpasset tandskinne. En skinne i overmunden og en skinne i undermunden er sat sammen, så din underkæbe holdes fremme. Når du sover med skinnen, forhindrer det kunstigt skabte underbid, at du lukker til i svælget og på denne måde forhindres apnøerne.

Skinnerne er lavet, så de passer til dine tænder og dit bid. Størrelsen af underbiddet er også tilpasset til dig og kan justeres, hvis der bliver behov for det.

Du kan læse mere om ResMed´s produkt her.

Du kan læse mere om SomnoMed´s produkt her.

Virker søvnapnø tandskinner?

Patienter med mild til moderat søvnapnø kan have gavn af en søvnapnø tandskinne, det vil sige AHI under 30.

Patienter med mild til moderat søvnapnø, der har prøvet CPAP behandling men ikke kan få det til at fungere, kan i flere tilfælde også have gavn af en søvnapnø tandskinne.

Tandskinner fra ResMed og SomnoMed er Medical Device Class 1 godkendte, hvilket er dokumentation for, at den virker til OSA patienter med let til moderat søvnapnø.

CPAP maskiner har samme klassificering.

Hvordan bliver jeg undersøgt for om jeg kan få en søvnapnø tandskinne?

Hvis du har fået konstateret søvnapnø med AHI under 30 og måske ikke kan forliges med CPAP behandling, kan du i stedet købe en søvnapnø tandskinne.

En undersøgelse ved en tandlæge med speciale i søvnapnø tandskinner består af en overordnet vurdering af din tandsundhed. Hvis du vurderes som egnet foretages en scanning eller afstøbning af din over og undermund. Din evne til at skyde undermunden fra bliver ligeledes målt.

Herefter produceres tandskinnen og du vil derefter blive indkaldt igen til tilpasning og instruktion i brugen af tandskinnen.

Hvor kan jeg købe en søvnapnø tandskinne?

En søvnapnø tandskinne bør altid tilpasses den enkelte patient.

Dansk Søvnapnø Forening anbefaler derfor, at man kontakter en tandlæge, der er uddannet i at lave søvnapnø tandskinner.

Du kan finde en oversigt over tandklinikker i menuen Klinikker

Hvad koster en søvnapnø tandskinne?

En søvnapnø tandskinne koster mellem 8.000 og 10.000 kr.
Behandlingen med tandskinner hører ind under det almindelige tandlægesystem, hvilket betyder at man selv skal betale for skinnen.

Ved medlemskab af Sygeforsikringen Danmark kan der opnås et mindre tilskud.

Forhør dig hos en tandklinik med speciale i søvnapnø tandskinner.

Er der bivirkninger ved at bruge en søvnapnø tandskinne?

Når du først begynder at bruge din tandskinne, kan du opleve at det gør ondt i tænderne, at dine kæber bliver ømme og at det om morgenen kan være lidt svært at få biddet tilbage i normal position.

Disse problemer bør dog blive mindre efterhånden, som du vænner dig til at sove med skinnen. Samtidig er det en god idé at lave bideøvelser og stræk/afspænding af kæben, når du vågner.

Spørg altid din tandlæge til råds, hvis du oplever problemer eller længerevarende gener.

Kan jeg ikke bare bruge en billigere snorkeskinne i stedet for en søvnapnø tandskinne?

En snorkeskinne kan købes relativt billigt på nettet. I mange tilfælde er der tale om skinner du koger og derefter selv tilpasser dit bid.

Du kan opleve, at det hjælper på din snorken, men der er absolut ingen garanti for at skinnen forhindrer dig i at have apnøer.

Samtidig risikerer du skader på tænder og bid ved længerevarende brug, når det ikke er en skinne der er støbt specielt til dig.

Hvordan ved jeg om min søvnapnø tandskinne virker?

Efter kort tids brug af din tandskinne bør du kunne mærke, at din søvn bliver bedre og at symptomerne på søvnapnøen mindskes.

Nogle steder vil du blive tilbudt en opfølgende måling af din søvnapnø.

Hvis du ikke bliver tilbudt en måling og du måske ikke føler at din søvn er blevet bedre, så bør du efterspørge en ny måling, der hvor du blev udredt for søvnapnø.

Hvordan rengør jeg min søvnapnø tandskinne?

Din tandskinne skal rengøres hver dag, helst om morgenen, så der ikke kommer belægninger af baktier på den.

Du kan gøre den ren med vand og en tandbørste eller du kan bruge brusetabletter fra SomnoMed.

Tandskinnen kan ikke tåle kogende vand eller vask i opvaskemaskine.