I Dansk Søvnapnø Forening har vi gennem flere år fået henvendelser fra patienter, der har problemer med at få fornyet deres kørekort og ikke følte sig hørt i forhold til de tidsbegrænsninger de har fået på deres kørekort, selvom de er velbehandlede.

Problematikkerne handler overordnet set både om lange ventetider og at Færdselsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed er meget rigide i den måde de tolker reglerne på. Der tages i mange tilfælde hverken hensyn til patientens dokumentation for velbehandlet søvnapnø eller udtalelser fra søvnlæger når kørekort udstedes med tidsbegrænsninger på helt ned til 1 år.

Vi henvendte os i 2022 til Færdselsstyrelsen med denne problemtatik og 1 1/2 år senere modtog vi svar – at problemerne med ventetider nu var løst.

Efterfølgende har vi indsamlet eksempler på, hvordan retningslinjerne fortolkes vidt forskelligt, afhængigt af hvad der står i patientens journal, og hvordan velbehandlede patienter ca. hver 9. måned må bruge tid på at igangsætte ansøgning om kørekortfornyelse, uagtet skriftligt dokumentation på at dette ikke burde være nødvendigt.

Vi har derfor valgt at gå længere op i systemet med sagen og har i denne uge sendt en officiel henvendelse til Folketingets Transportudvalg med ønske om foretræde og dermed mulighed for at forklare, hvorfor vi mener at Færdselsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed ikke overholder reglerne for god forvaltningsskik.

Du kan læse hele vores brev til Transportudvalget HER

Vores henvendelse er også offentliggjort på Folketinget hjemmeside HER

Har du oplevet lignende problemer, vil vi meget gerne høre fra dig, jo flere eksempler vi kan tage med når vi får foretræde, des bedre. Send os en mail på info@soevnapnoe.dk hvis du mener din historie kan bruges. (Du vil ikke blive nævnt ved navn overfor udvalget).