Hjerte- og lungelæger opfordrer ifølge Dagens Medicin til opmærksomhed.

Har borgerne taget coronabudskabet om selvisolation til sig i så høj grad, at de paradoksalt nok risikerer at skade deres helbred? Det spørgsmål stilles flere steder i sundhedsvæsenet, bl.a. af lungelæger.

Kort før påske gik specialeansvarlig overlæge fra Lungemedicinsk Afdeling J på Odense Universitetshospital, Jesper Rømhild Davidsen, sammen med en kollega fra hjerteafdelingen i medierne med budskabet om, at de manglede patienter.

De to overlæger kunne mærke en nedgang i antallet af patienter til ambulant udredning, efter at myndighederne som led i reduktionen af coronasmitte havde anbefalet borgerne at holde sig hjemme så meget som muligt for at undgå smitte.
Derfor ville lægerne minde borgerne om, at “sundhedsvæsenet altså fortsat er åbent”, som Jesper Rømhild Davidsen siger.
For hans egen afdelings vedkommende var nedgangen betydelig, og selvom tallet er steget de seneste uger, er der stadig færre patienter end forventet.
»Vi ved, at vi i snit får ca. 100 patienter om måneden – eller 25 om ugen – henvist i pakkeforløb med mistanke for lungekræft enten fra egen læge eller andre sygehusafdelinger. Men da landet lukkede ned, modtog vi i ugerne efter kun ca. 30 pct. af det antal, vi plejer,«
siger han.

»Befolkningen opfører sig lige nøjagtigt, som den er blevet bedt om, og det har haft den ønskede effekt, nemlig et lavere antal indlagte patienter med COVID-19 end forventet, men man havde måske ikke forudset effekten på andre sygdomme. Det kan ikke være på grund af
coronavirussen, at der er færre med lungekræft. Så vi frygter, at der er nogle skyggepatienter, der sidder og gemmer sig derhjemme med alvorlige symptomer.«

Jesper Rømhild Davidsen er specialeansvarlig overlæge fra Lungemedicinsk Afdeling J på Odense Universitetshospital. Hvis kræft eller andre alvorlige sygdomme ikke bliver diagnosticeret i tide, risikerer behandlingsmulighederne at indskrænkes, og i værste fald kan de være helt udtømte. Det er denne risiko, der bekymrer Jesper Rømhild Davidsen og hans kolleger. Så budskabet er:

»Hvis man sidste forår kunne slå græs og klippe hæk, og man nu ikke kan, fordi man bliver forpustet; hvis man hoster evt. med blod eller slim; måske har tabt sig lidt og generelt føler sig svag og alment dårlig, så skal man gå til lægen,« siger Jesper Rømhild Davidsen.