Kan børn have søvnapnø?
Svaret er simpelt, ja det kan de.

Det kan være svært at finde litteratur om søvnapnø hos børn og det er heller ikke et område, hvor der er lavet en hel masse forskning. Dette til trods for, at det kan have store konsekvenser for barnets livskvalitet at leve med ubehandlet søvnapnø. Den forskning, der findes på området, viser at 2-3% af alle børn har søvnapnø og at det typisk opdages omkring 4-årsalderen eller i teenageårene.

Mange børn bliver opereret for polypper og får formindsket mandler på baggrund af snorken og generelle problemer med vejrtrækningen, uden nødvendigvis at få diagnosen søvnapnø.

Når børnene kommer til en ØNH-læge, vil der i de fleste tilfælde blive foretaget en vurdering af barnets luftveje på baggrund af ”Friendmans tonsil score and tongue placement”, hvor man visuelt vurderer hvor meget plads barnet har i svælget. Ud fra en pointscore baseret på tungens placering i forhold til luftvejene, og en pointscore baseret på størrelsen af mandlerne vurderes behovet for operation.

Kun få børn har søvnapnø der kræver CPAP. Her skyldes det ofte kranie-kæbeproblemer eller central søvnapnø.

Grænserne for søvnapnø hos børn er sat langt lavere end hos voksne målt på AHI (Apnø Hypapnø Indeks, hvor man måler antal vejrtrækningspauser i timen) Mild søvnapnø AHI 1-5, Moderat søvnapnø 5-10, Svær søvnapnø >10.

Hvordan opdages søvnapnø hos børn?
Søvnapnø hos børn opdages næsten altid af forældrene. De ser børnene, når de sover og registrerer ændret adfærd i vågen tilstand.

Børn med søvnapnø snorker ofte meget, de roterer ofte i sengen og strækker halsen for at få mere luft.

De tisser også oftere i sengen, da søvnen har stor indvirkning på regulering af urinproduktionen.

Når de er vågne, kan børnene udvise adfærd, der i nogle tilfælde kan forveksles med symptomer på ADHD. De svinger mellem hyperaktivitet og træthed, hvor de enten trækker sig fra sociale interaktioner eller simpelthen falder i søvn. Børnene er ofte trætte hele tiden og hyperaktiviteten er deres ”kamp” for at holde sig vågne.

De spiser ofte mere og mere usundt, og tager lettere på i vægt.

En video af barnet der sover, kan ofte være en stor hjælp i forbindelse med udredningen.

Læge Tina Lildal har skrevet en PhD afhandling om børn og søvnapnø, med fokus på operation.
Du kan her se en video om projektet på TVMV fra 2019