Foreningen har gennem tiden fået en del forespørgsler på batteriforsyning af CPAP- apparatet. Det er desværre ikke en helt simpel sag at svare på, og derfor er det vigtigt, at man gør sig klare overvejelser om, i hvilken forbindelse man har behov for batteriforsyning. Er det fx i forbindelse med en flyvetur, camping, shelter overnatning eller til prepping (3 døgns forsyning), som foreslået af regeringen.
For at kunne beregne, hvilken størrelse batteri, der er behov for, skal man vide hvor mange watt CPAP-apparatet bruger og det er ikke altid opgivet af fabrikanten i manualen.
Vi har lavet en test, hvor vi har taget udgangspunkt i et ResMed AirSense 10 CPAP-apparat. Hvis fugteren og varmeslangen slået til, så bruger apparatet 40 watt.
På en nat hvor CPAP anvendes i 8 timer vil det samlede forbrug være ca. 320 watttimer (Wh), og det vil kræve et enormt batteri, hvilket anses som urealistisk. Hvis man slår fugteren og varmeslangen fra er forbruget 7,5 W, hvilket svarer til et forbrug på 60 Wh på 8 timer, og det er meget nemmere at arbejde med. Forbruget er målt som et gennemsnit over 3 nætter (25 timers brug).
I henhold til ovenstående regneeksempel svarer det til 1-2 nætters forsyning på et mindre rejsebatteri.
Hvis det er denne løsning, der ønskes, kan man blandt andet finde information på xshop info ,som også sælger batterier og rejsekits specifikt til de forskellige CPAP-apparater.
Vær også opmærksom på, at hvis du vælger en batteriløsning, der fx har en 12v DC eller 24v DC udgang skal du bruge en omformer, der også kan købes på nettet. da vi her har testet med et ResMed apparat vil man kunne købe de nødvendige adaptorer på ResMeds online shop.
Skal batteriet forsyne CPAP-apparatet i flere nætter har vi kigget på andre muligheder som fx EcoFlow River 2 og EcoFlow River 2 max power station. De kan levere henholdsvis 300 w (256 Wh) og 500 w (512 Wh). Begge power stationer kan købes på danske webshops.
Fordelen ved disse power stationer er at de leverer strømudtag på 230v og USB-stik til opladning af fx mobiltelefoner. En anden væsentlig fordel er at batteriet i power stationen er af typen LiFePO4, hvilket har en større energi tæthed, og kan tåle flere opladninger end det traditionelle litium batteri. Power stationerne kan udover at lades op fra stikkontakten også oplades via solceller. Der findes helt sikkert mange andre løsninger. Vælger man en batteriløsning der har en 230v AC-udgang skal man sikre sig at spændingen er sinusformet.
Vær opmærksom på at hvis du vil have CPAP-apparatet med på ferie og skal flyve, så må batterikapaciteten højest være 100 Wh, mere er det ikke tilladt at tage med ombord på et fly, hverken i kabinen eller almindelig bagage.
De fleste elnetselskaber tilbyder en SMS-tjeneste, så man får besked ved strømnedbrud – både planlagte og ikke planlagte. Bemærk at elnetselskaber (dem der leverer strømmen) og elselskaber (dem du køber strømmen af) ikke er det samme.
Vi har i foreningen ikke præferencer for en leverandør ift. en anden, ovenstående er med udgangspunkt i en enkel undersøgelse af mulige løsninger ud fra ResMed AirSense 10.